Jump to content
Covecube Inc.
  • 0
Sign in to follow this  
dbailey75

Scanner no longer pulling smartdata, Media Sonic ProBox

Question

I'm running an external Mediasonic HF2-SU2S2 Probox for backup, I'm using the esata connection with this little guy, http://www.amazon.com/Adapter-Support-Multiplier-Patent-Pending/dp/B005DCCMII/ref=pd_sim_e_22, Datoptic esata to USB 3 adapter.  It worked fine when I first installed July 2012 with the version of scanner available at that time, I only connect the unit about once a month, I just started having issues with one of my drives, and realized the smart data is no longer available.   

 

I tried the fix here, http://wiki.covecube.com/StableBit_Scanner_Q8371232,

 <setting name="UnsafeDirectIo" serializeAs="String">
                <value>True</value>

 

 

no dice.  any suggestions. 

 

As a precaution, I reinstalled the USB 3 drivers for my motherboard, Asus, P8H67-I, and just updated to the latest BIOS.   Also,  Home Server Smart 2013 is able to pull the smart data, seems, I have two backup drives going bad. 

 

Setup

WHS 2011

Scanner version 2.4.0.2929

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

This looks like part of the change in v2.4 on handling USB media.  See the blog for StableBit Scanner 2.4 Release Final

 

2.4.0.2914 / 2.4.0.2915
-----------------------
* Added new scan options to handle removable media better.
  (see Scanner Settings -> Scanner).
* Do not query USB / removable Flash drives for SMART.
  (Smart_DoNotQueryRemovableMedia and Smart_DoNotQueryUnknownMedia in .config)

(http://stablebit.com/Scanner/ChangeLog?Platform=whs2)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Ok, I'm not sure what these changes mean, as I can still pull smart data from other USB attached drives with scanner; I did connect the enclosure using the US2.0 connection, and smart data for 2 of the 4 drives was available; those were Seagate LP drives, one of which is having issues; the other two drives are HGST, and one of them is throwing smart errors using HSS 2013.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm running an external Mediasonic HF2-SU2S2 Probox for backup, I'm using the esata connection with this little guy, http://www.amazon.com/Adapter-Support-Multiplier-Patent-Pending/dp/B005DCCMII/ref=pd_sim_e_22, Datoptic esata to USB 3 adapter.  It worked fine when I first installed July 2012 with the version of scanner available at that time, I only connect the unit about once a month, I just started having issues with one of my drives, and realized the smart data is no longer available.   

 

I tried the fix here, http://wiki.covecube.com/StableBit_Scanner_Q8371232,

 <setting name="UnsafeDirectIo" serializeAs="String">

                <value>True</value>

 

 

no dice.  any suggestions. 

 

As a precaution, I reinstalled the USB 3 drivers for my motherboard, Asus, P8H67-I, and just updated to the latest BIOS.   Also,  Home Server Smart 2013 is able to pull the smart data, seems, I have two backup drives going bad. 

 

Setup

WHS 2011

Scanner version 2.4.0.2929

after working with Christopher(support), seems I was on the right track, no idea why changing the unsafedirectio to true didn't work the first time, but trying a second time did the trick, smart data is now accessible again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...