Jump to content
  • 0

Ordered File Placement Filling Drive to 100%


jmone
 Share

Question

I've finished migrating all my drives to ReFS V3.2 but the Balancer has now filled drives leaving 0B Free (and I know bad stuff happens).  I can not get the Balancer to free up some room on these full drives.  Attached are some Screen Shots of my setup.  I'm on 2.2.0.798 Beta.  The Setup I'm trying to achieve is:

- Fill up the 7 Drives in Order

- 1 of these drives is a HGST 8TB 7200 (d232f).  Any data can be placed on this drive

- 6 of these drives are Segate 8TB Archive Drives and I only want them to have media so have added file placement rules to exclude some directories so they should reside on the HGST only.

 

When I run "Re-Balance" it goes through each drive, reaches 50% says it is building lists then immediately finishes without moving any files.

 

I've had this issue before, and had to move data out manually but I presume I've got DP configured incorrectly.  Any ideas?

Thanks

Nathan

post-2289-0-06192400-1501970674_thumb.png

post-2289-0-21195200-1501970675_thumb.png

post-2289-0-81224200-1501970676_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Well, it definitely looks like you have the settings configured properly.

 

 

Could you use the "dpcmd" utility and the "check-pool-fileparts" for the specific folders (I can give you the specific commands, if needed).

 

Also, is the pool condition degraded? At anything less than 100%

Link to comment
Share on other sites

  • 0

I think the pool is fine (not seeing any warning in the GUI anyway).  I've now moved 2GB off each of the drives manually (for safety) and re-run the Balancer but same thing, it will not take files off these "Full" drives to met the value specified in "Or this much free space"....

 

Currently running a "dpcmd check-pool-fileparts G:\" over the entire pool (if that is what you want).  Will post back with the results.

Thanks

Nathan

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Here is what it reported:

 

! Error: Can't get duplication information for '\\?\M:\System Volume Information\IndexerVolumeGuid'. Access is denied
! Error: Can't get duplication information for '\\?\M:\System Volume Information\WPSettings.dat'. Access is denied

Summary:
  Directories: (26,968)
  Files: (553,539) 44.7 TB (49,134,204,160,003 
  File parts: (553,539) 44.7 TB (49,134,204,160,003 

  * Inconsistent directories: 0
  * Inconsistent files: 0
  * Missing file parts: 0 0 B (0 

  ! Error reading directories: 0
  ! Error reading files: 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sorry for the delay!

 

The errors in the System Volume Information folder are normal.  These files/folders are locked down "super tight" and do cause this issue normally.  It can be ignored.

 

Specifically, use:

dpcmd check-pool-fileparts G:\ 3

That should show fairly verbose output.  Add "true" if you want it to run recursively (eg for all sub folders).

 

You can also add " > output.txt" to the end to save the output to a file, so you can more easily go over the output.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sorry, I think I was "late night posting"..... 

 

To clarify, the issue is that the drives are "too full", correct? 

 

If so, try re-enabling the "prevent drive overfill" balancer, and reconfigure this to meet your needs.

 

The "Drive fill options" (the top section) are for when to trigger the balancer.  Eg, if it hit this or above, then it will try to get to the "emptying" option.

 

Set the emptying to match the Ordered File Placement balancer, or set it to a bit below it.

 

 

 

Also, try installing the latest beta version: 

http://dl.covecube.com/DrivePoolWindows/beta/download/StableBit.DrivePool_2.2.0.798_x64_BETA.exe

 

We've added a technical details window, like in CloudDrive, so you can get much more verbose logging of what is going on. 

 

Enable the balancing related options, and then try to rebalance.  See if that helps. And if not... upload the logs.

http://wiki.covecube.com/StableBit_Troubleshooter

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...